Säännöt

Yleisten ircnetin sääntöjen ja käyttäytymisohjeiden lisäksi on sovittu kanavakohtaisia sääntöjä joista jokainen kanava voi päättää itse. Sääntöjä ylläpidetään rangaistuksilla - potkimalla rikkoja ensin ulos ja mikäli varoitus ei mene jakeluun, säätämällä väliaikaisen tai jopa pysyvän bannin (eli eston kanavalle pääsemiseen) ko. henkilön ip-osoitteelle.

Sääntöjä ei ole säädetty piruuttaan, hankaloittamaan ihmiseloa ja keskustelua, vaan niiden tarkoitus on helpottaa sitä ja tehdä se mielekkäämmäksi. Säädöksien noudattaminen on siis jokaisen etu. Toivottavasti seuraavassa luetellut #Maa-kanavan säännöt ja niiden perustelut auttavat sinua ymmärtämään miksi kukin sääntö on laadittu. Näitä määräyksiä noudattamalla sinun pitäisi tulla toimeen hyvin kaikkien kanssa - siispä noudata niitä!#Maan säännöt pähkinänkuoressa:


1. Määrittele kunnollinen ident- ja nickname

     Mikäli et irkkaa palvelintunnukselta, jossa osoitteen ident on määritelty ja vaan käytät esimerkiksi mIRCiä suoraan koneelta muista, että ennen kuin otat yhteyttä irc-palvelimeen, määrittele itsellesi identname! Kanavalle (tai yleensä irkkiin) ei sovi tulla esimerkiksi osoitteella *@espoo.fi, vaan vaikka omanicki@espoo.fi. Tämä on erityisen tärkeää sen takia, että mikäli henkilö joutuu banniin tuon tyylisellä määrittelemättömällä osoitteella, esimerkkitapauksessamme koko espoo.fi joutuu banniin.
     Nickisi tulee olla selkeän näköinen. Kaikenkarvaiset ^_BoyZZ2001_^ -nickit poistetaan kyselemättä kanavalta. Nicki tulee olla myös järkevästi luettavissa oleva. Emme hyväksy mitään Gdfasdkm_ -nickejä. Älä mielellään käytä capsejakaan muuta kuin ensimmäisessä kirjaimessa. pEELoT- tyyliset nickit ovat kiellettyjä.
     Emme myöskään hyväksy osoitteita jotka sisältävät esimerkiksi pelkkää väli- tai alaviivaa, ja tällaiset identnamet onkin kylmästi bannittu. mIRCissä identin vaihto onnistuu valikosta mIRC-options, connect, Ident ja kirjoita haluamasi teksti User ID- sarakkeeseen. Laita identiksi mitä vain, kunhan se ei ole edellä mainittujen tyylinen.


2. Älä floodaa!

     Floodaus eli turhan tekstin tuottaminen kanavalle tai henkilölle ylettömän nopeaan tahtiin tai muu vastaava häirintä (esim. nicknamen vaihto koko ajan, kanavalla edestakaisin hyppiminen tms.) on ymmärrettävistä syistä kielletty. Tämä johtaa nopeasti banniin, etkä anna näin kenellekään järkevää kuvaa itsestäsi. Älä siis floodaa.
     Myös copy-paste-yhdistelmän käyttö ja mIRCin /play-komennon tuotokset tulkitaan floodaukseksi. Harkitse siis tarkkaan mitä sanot tai teet kanavalla. Kun kirjoitat normaalia tekstiä normaalilla nopeudella sinun pitäisi pärjätä mainiosti. Ajoittain bottimme voivat antaa kenkää syyttäkin johtuen ircservojen lagaamisesta, mutta tälle emme valitettavasti voi mitään.


3. Älä capsaa!

     Unohtuiko caps-lock -nappula pohjaan! Miten pääsikään sattumaan! Harva nähtävästi pitää siitä jos HUUDAT KOKO AJAN TÄLLÄ TAVOIN! Siis älä. Myös kaikenlaiset eLiTe -ViNKuRaTeKSTiT eivät ole mukavia.


4. Älä käytä korostustoimintoja!

     Korostustoiminnot (värit, bold, alleviivaus ja reverse) eivät kuulu alunperin ircciin vaan kehitettiin vasta Windows-pohjaisten ohjelmien myötä. Sen lisäksi että ne eivät toimi välttämättä kaikilla käyttäjillä (mm. monilla telnet-ohjelmilla) vaan tuottavat ruutuun halutun toiminnon sijasta kaikenlaista koodisotkua, niin toimessaankin ne ärsyttävät jatkuvasti käytettynä. Älä siis käytä mielellään koskaan!
     Huomaa myös, että esimerkiksi BitchX lisää jostakin kumman syystä nickin jälkeiseen kaksoispisteeseen bold-korosteen. Tämä sinun on syytä poistaa muokkaamalla ohjelman asetuksia, mikäli et halua alituiseen tulla potkituksi pois kanavalta boldin takia.


5. Älä mainosta!

     Olet juuri perustanut kanavan joka on mielestäsi maailman paras. Hyvä - mutta älä tule kertomaan siitä meille! Kaikenlaisten kanavanimien mainostus tai ehdottelujen mainitseminen #Maalla on kielletty. Sellainen ärsyttää kaikkia eikä kukaan kuitenkaan tule kanavallesi.
     Myös kaikkien Internet-osoitteiden mainostaminen on ensisijaisesti kiellettyä. Toki voit terveen järjen puitteissa kertoa kanavalle (Ks. säännöt 2,3,4) lempilinkkisi tai asiallisesti kertoa uusien kotisivujesi URL:n. Suosittelemme silti, että kerrot osoitteesi pääasiassa privaatisti. Tämä EI siis kuitenkaan tarkoita, että kanavalla saisi spammata tai mainostaa osoitteita tuntemattomille ilman sen kummempaa tuttavuutta.
     Äläkä edes kuvittele, että voisit jättää idlaavan nickin kanavalle joka lähettää kutsumsg:n jokaiselle. Sellainen johtaa ikuiseen banniin kanavalta. Myös kaikki pornosivujen mainokset ovat kiellettyjä. Tästä säännöstä meille on annettu kritiikkiä siksi, että miksi emme itsekään noudata tätä. Mutta KUN ME NOUDATAMME, sanottakoon tämä vielä kerran. Emme mainosta, lue tarkasti FAQ.


6. Älä käytä autorejoin -toimintoa!

     Autorejoin, eli automaattinen kanavalle paluu potkaisun jälkeen ei ole sallittua. Tällä pyritään estämään part/join-floodaus eli häiritsevä kanavalla edes takaisin hyppiminen. Sitä paitsi, mitä merkitystä potkulla rankaisukeinona edes olisi jos kanavalle voisi palata näkemättä ollenkaan vaivaa? Varmistapa siis, ettei sinulla ole autorejoin päällä. Unix- ja Linux-pohjaisissa ohjelmissa (esim IrcII) autorejoinin saat todennäköisesti pois kirjoittamalla /rejoin OFF. mIRCissä autorejoinin saat pois päältä valikosta: file, options, Irc Switches ja ruksi pois kohdasta "rejoin, when kicked".


7. Älä kysy ensimmäisenä kanavalle tullessasi "Saanx mä obsit?"

     Operaattoriksi et pääse pyytämällä. Jos olet @-merkin arvoinen, kerromme sen varmasti sinulle. Tietenkin aina voit lähettää anomuksen osoitteeseen: emme.vastaa.koskaan@maakanava.com.
     Mikäli vielä kuitenkin haaveilet #Maan opeista, mitä voimme sanoa? Uhraa elämäsi ircille, juttele 72 tuntia vuorokaudessa kanavalla ja näytä kykysi. Ehkä joskus jos Luoja suo ja splitti ei tipahda niskaamme voi ihmeitäkin tapahtua.


8. Älä haasta riitaa tai ärsytä!

     Toimivan keskusteluyhteisön edellytys on että kaikki jäsenet ovat sulassa sovussa toistensa kanssa. Tahallinen riidankylväminen tulehduttaa aina omat ja toisten välit (!?), joten jatkuvia konflikteja aiheuttavat ihmiset poistetaan kanavalta aina, heti tai välittömästi. Eli pidäpä mielessä, että mielipiteet saavat riidellä, mutta ihmiset eivät.
     Ja mikäli sinusta tuntuu, että et pysy pelihousuissasi repimättä niitä, päästele paineita missä tahansa muualla - älä täällä. Tähän sääntöön pätenee myös yleispätevä Adam Noel Harrisin #Hotsex -kanavalla letkauttama kommentti:
"I think that IRC would be a much nicer place if people would masturbate BEFORE joining."


9. Käyttäydy muutenkin järkevästi!

     Jokaisella pitäisi olla siellä korvien välissä ainakin jonkinlainen herneenkokoinen möykky. Elintä kutsutaan kuulemma aivoiksi ja sitä on lupa käyttää. Mieti mitä sanot tai teet kanavalla äläkä höpötä turhaan - teet vain itsesi idiootiksi. (Mehän teemme tosin niin koko ajan =) Kirjoita siistiä tekstiä, puhdasta suomea. "Saax täält pildchgiiii??!?!??!!11?" ei anna kovin intellektuellia kuvaa. Älä myöskään liitä kommenttiesi loppuun miljoonaa huuto- tai kysymysmerkkiä - sellainen näyttää todella lapselliselta ja typerältä.
     Turha kiroilu on myös - turhaa. Ajattele näin: Kanavalla tai edes ircissä ei ole pakko kenenkään olla - jos sinulla on tylsää tai olet turhautunut, olet vapaa poistumaan tai siirtymään kanaville jotka edustavat paremmin omaa henkistä tasoasi. Älä siis vaivaudu purkamaan turhaan tylsistymistäsi muihin.
     Pääasiassa vältämme viimeiseen asti potkimista ja bannaamista, mutta joskus yleisen edun nimissä joudumme poistamaan häiriköitä kanavalta. Jos sinut on potkittu tai bannattu kanavalta mielestäsi syyttä etkä tunne rikkoneesi mitään näistä säännöistä tai muutenkaan käyttäytynyt typerästi, voit lähettää whinetyskirjeen mielellään logipätkän kera osoitteella apua@maakanava.com.


Kiitoksia että jaksoit kahlata läpi sääntöviidakon! Toivottavasti viihdyt #Maassa!

Ja jos vielä jäi jotain epäselväksi tai mieleesi tulee kysyttävää, lue FAQ-osio tai laita mailia webmasterille. Toki kanavamme ylläpitäjätkin auttavat mielellään kysymyksissäsi.
Etusivu
Uutisia
Mikä #Maa?
Historia
Säännöt
FAQ
Ylläpito
Galleria
Tilastot
Logit
Miitit
Haku
Webmaster