Mikä ihmeen #Maa?

Tämä sivusto toimii Ircnetissä sijaitsevan #Maa-nimisen keskustelukanavan kotisivuna. Mikäli kirjainyhdistelmä IRC ei sano sinulle mitään - eli olet eksynyt sivuille jotakin muuta kautta kuin itse kanavalta, seuraavassa keskipitkän kaavan mukainen selostus asiasta:

IRC eli Internet Relay Chat on suomalaisen Jarkko Oikarisen jo vuonna 1988 perustama monen käyttäjän reaaliaikainen keskustelujärjestelmä, jossa on mahdollista keskustella kirjoittamalla joko julkisesti monelle käyttäjälle yhtä aikaa tai yksityisesti vain yhdelle henkilölle kerrallaan. Samaan aikaan on yleensä käynnissä monia yhtaikaisia keskusteluja eri kanavilla lähes kaikesta mahdollisesta. Kuka tahansa voi perustaa oman kanavan ja samalla päättää saavatko sille liittyä kaikki vapaasti vai vain kanavan perustajan eli kanavaoperaattorin luvalla. IRC-palvelimien operaattorit eli ylläpitäjät eivät normaalisti puutu kanavien sisältöön vaan se on käyttäjien omalla vastuulla aivan kuin fyysiselläkin torilla.

Ircin pitkän historian aikana kehitystä on tapahtunut paljon ja erilaiset ominaisuudet ovat lisääntyneet verkon laajentuessa maailmanlaajuiseksi. Tämä johti monessakin vaiheessa Ircin pirstoutumiseen palvelinylläpitäjien eriävien mielipiteiden vuoksi ja monet ylläpitäjät erosivat ryhminä Ircnetistä ja perustivat oman verkon. Nykyisin eri IRC-verkkoja lienee jopa parisenkymmentä, joista suurimpia alkuperäisen Ircnetin ohella ovat Efnet, Dalnet ja Undernet. Suurin osa suomalaisista irkkaajista kuitenkin käyttää Ircnettiä ja siksipä myös #Maa sijaitsee siellä.

Irc poikkeaa webbisivujen chattipaikoista yhtenäisyyden lisäksi myös siltä osin, että tarvitset irkkiin päästäksesi jonkinlaisen asiakasohjelmanohjelman (esimerkiksi Windows-pohjaisiin järjestelmiin mIRC tai Pirch, Linux/Unix-koneisiin IrcII tai BitchX ja Macintoshiin vaikapa Ircle). Asiakasohjelmissa on varaa valita ja useita niitä voi parannella mieleisekseen erilaisilla lisäosilla, scriptoilla.

Ennen Irkkiin menoa olisi syytä tutustua itse irc-komentojen lisäksi jonkinlaiseen "netikettiin" eli Ircin käyttäytymissääntöihin, joita täydentävät jokaisen kanavan kanavakohtaiset säännöt. Näillä sivuilla emme ala opastamaan sinua Ircin käyttäjäksi tämän kummemmin ja mikäli olet kiinnostunut todellakin Ircistä vaikkapa webchattien sijaan, hae esimerkiksi googlella tietoa, sitä löytyy paljon.
Etusivu
Uutisia
Mikä #Maa?
Historia
Säännöt
FAQ
Ylläpito
Galleria
Tilastot
Logit
Miitit
Haku
Webmaster